Anodat metalike të kallajitÇfarë është anoda metalike e kallajit

Anodat metalike të kallajit përdoren në elektrik. Veshja anodike e metalit prej kallaji është një proces në të cilin depozitohet një film i veshur me kallaj që mund të ngjitet në sipërfaqen e materialit nëpërmjet një rryme elektrike. Elektrikimi i kallajit është një proces shumë me kosto efektive. Kallaji është lehtësisht i disponueshëm dhe shumë më i lirë se metalet si ari, platini dhe paladiumi. Anodat e kallajit zakonisht janë të disponueshme në shumicën e sasive, duke përfshirë pjesën më të madhe, dhe mund të ndryshohen sipas specifikimeve të klientit.

Elektrplimi me një anodë metalike prej kallaji

Elektrplimi me një anodë metalike kallaji zhyt anodën e kallajit dhe pjesën metalike në një tretësirë ​​elektrolite. Pastaj, një rrymë elektrike kalon nëpër lëng. Kallaji është i lidhur me një elektrodë anode të ngarkuar pozitivisht, dhe një pjesë metalike është e lidhur me një elektrodë katodë të ngarkuar negativisht.
  • Kallaji tërhiqet në katodë nga DC dhe tretet në tretësirën e elektrolitit. Kallaji i shkrirë zvogëlohet dhe ngjitet në pjesën metalike. Për anodat e kallajit mund të përdoren disa lloje të proceseve të elektrikimit.
  • Për pjesët delikate, pllaka vibruese është një metodë e shtrenjtë e veshjes së pjesëve metalike duke i vendosur përbërësit në një shportë që përmban butona metalikë të mbushur me elektrolite dhe duke vibruar koshin.
  • Veshja e fuçisë përdoret për pjesët më të vogla duke rrotulluar fuçinë që përmban elektrolitin. Është metoda më me kosto efektive e veshjes.
  • Veshja e raftit përdoret për pjesë të mëdha metalike, ku metali varet në raft dhe zhytet në elektrolit. Ky proces është më i kushtueshëm se shtrimi i fuçive dhe më pak i kushtueshëm se ai me vibracion.
 

PËRDORIMI I ANODËS SË KALAJES PËR ELEKTROPLATIM

Anoda metalike e kallajit aplikacionet përfshijnë: Fërkimi i reduktuar: Kallaji është i lidhur me plumb dhe bakër dhe është i veshur në kushinetat e motorit. Kjo shtresë kallaji lejon që drejtimi i lëvizjes të rrëshqasë lehtësisht me më pak fërkime. Konsumimi dhe dëmtimi i kushinetave mund të bëhet një dështim i rëndë dhe i papritur pa një anodë kallaji. Rezistent ndaj korrozionit: Në aplikimet e jashtme ku dëmtimi i mjedisit është i lartë, kallaji mund të veprojë si një anodë sakrifikuese për të mbrojtur metalet nga korrozioni. Mjedisi gërryes gërryen fillimisht shtresën e kallajit në vend që të sulmojë metalin. Përçueshmëri e përmirësuar elektrike dhe termike: Kur është e nevojshme të rritet përçueshmëria elektrike ose termike, si p.sh. komponentët elektronikë dhe gjysmëpërçuesit, kallaji lyhet me rrymë në pjesë.    

Mbrojtja e sipërfaqes:

Në industrinë e prodhimit të ushqimit, kallaji bëhet jo toksik, kështu që anoda prej kallaji elektrizohet në pjesët e makinerive si një shtresë mbrojtëse për të parandaluar kontaminimin. Për të përmirësuar trashësinë dhe uniformitetin e një sipërfaqeje: Në varësi të aplikimit, sipërfaqja e një pjese metalike mund të jetë e pabarabartë ose shumë e hollë. Duke elektrizuar kallajin në sipërfaqe, trashësia mund të bëhet uniforme pa ndikuar në vetitë e pjesëve metalike. Përfundimi metalik: Në disa aplikime, anoda e kallajit është e veshur për të përmirësuar pamjen e saj. Kallaji i shton pjesës një përfundim të butë dhe të lakueshëm.  

Konkluzioni i metalit të kallajit

Përfitimet e elektrikimit të kallajit në pjesë të tjera metalike mund të gjenden në shumë aplikime dhe aplikime. Vëmendje e veçantë kërkohet kur përcaktohet lloji i elektrolitit, numri i shtresave të kallajit dhe aplikimi. Përveç kësaj, prodhuesit duhet të vendosin nëse do të aliazhojnë kallajin me metale të tjera si plumbi, bismuti, argjendi, bakri, zinku ose plumbi/bakri në procesin e depozitimit të elektrikimit.