Pluhurat metalike të aluminitPluhur metali alumini

Pluhur metali alumini është një pluhur i imët i grimcuar i bërë nga alumini pluhur. Fillimisht, ai përbëhet nga thekon mekanikisht duke përdorur një mulli pullash. Më pas, në vitet 1920, EJHall zhvilloi një metodë për të spërkatur aluminin e shkrirë në një pluhur pikash. Në vitet 1920, EJ Hall zhvilloi një metodë për prodhimin e një pluhuri të ngjashëm me pikat duke derdhur alumin e shkrirë dhe ky pluhur u grimcua në një mulli me top për të formuar thekon që mund të përdoreshin si bojë ose pigmente. Pluhur metali alumini (jo i veshur) quhet edhe pluhur alumini, alumini, flake alumini, metal alumini. Pluhur alumini është një pluhur i lehtë argjend-e bardhë në gri pa erë. Është një substancë reaktive e djegshme.

Si i përmirëson alumini vetitë e materialit?

Për shkak se alumini i pastër është relativisht i shtrenjtë, ai përdoret rrallë. Në vend të kësaj, kjo substancë përdoret për të forcuar materiale të tjera. Për shembull, përdorimi i pluhurit të aluminit si një shtesë në derdhje dhe ngjeshje mund të përmirësojë vetitë specifike të materialit. Këto janë kryesisht:
 • Rezistenca Ndikimi
 • Rezistencë ndaj presionit
 • Përçueshmëri termike
 • rezistenca korrozioni
 • I përshtatshëm për përdorim ushqimor
 • I lehtë
Në veçanti, në rastin e pjesëve me stres të lartë që janë pjesërisht të ekspozuara ndaj kushteve të pafavorshme, alumini mund të përmirësojë performancën. Karakteristikat e favorshme mund të kalojnë shpejt në pozicionin e dëshiruar kur përdoren si aliazh.

Disavantazhet e pluhurit të aluminit

Përveç konsumit të energjisë dhe kostos, një nga gjërat kryesore që duhet marrë parasysh kur përdorni pluhur alumini janë rreziqet që lidhen me përpunimin e tij. Edhe në temperaturën e dhomës, alumini ultra i imët reagon menjëherë me oksigjenin, ndaj është e nevojshme të prezantohen masat e duhura të sigurisë në kompani dhe të sigurohet që punonjësit të jenë profesionistë të trajnuar. Në këtë kontekst, burime të ndryshme të rrezikut janë thelbësore.
 • Pluhuri i aluminit është i ndezshëm dhe i djegshëm.
 • Kur pluhuri i aluminit përzihet në ajër, mund të shkaktojë një shpërthim pluhuri.
 • Kur pluhuri bie në kontakt me ujë, acid ose alkali, mund të ndodhë hidrogjen me ndezshmëri të lartë.
 • Ai gjithashtu reagon me nitratet, sulfatet dhe agjentët e tjerë oksidues dhe rrezikon zjarrin dhe shpërthimin.
 • Kur gjenerohet elektriciteti statik, mund të ndodhë shkarkimi dhe pluhuri i aluminit mund të ndizet.
 

Aplikimet e pluhurit të metalit të aluminit

 • Slurry dhe eksplozivët
Alumini përdoret në një larmi aplikimesh, duke përfshirë prodhimin e llumit, eksplozivëve dhe pajisjeve shpërthyese; përdorimi i termiteve në saldime speciale si lidhjet e hekurit dhe shinat; dhe prodhimi i lëndëve piroteknike si krisur dhe shkëndija; paste alumini, bojë dhe përbërës të ndryshëm pluhuri që përdoren në automobila. Pluhuri i aluminit nuk është veçanërisht i dëmshëm kur thithet dhe shkakton vetëm inflamacion të lehtë.
 • fishekzjarr
Pluhur metali alumini është shumë i gjithanshëm. Për shkak se është i ndezshëm, është ideal për fishekzjarre dhe piroteknikë. Gjithashtu operohet në prodhimin e ngjyrave metalike dhe qelizave diellore në fushën e energjisë së gjelbër. Pastërti e lartë dhe rrjetë e shkëlqyer 250 pluhurat e metaleve të aluminit janë të përshtatshme për aplikime të ndryshme si derdhja e rrëshirës (hedhje e ftohtë), veshja dekorative, metalurgjia e pluhurit, etj. Pluhuri i aluminit mund të shtohet gjithashtu në rrëshira dhe veshje xhel për të ndryshuar vetitë termike.
 • Katalizatorët Alkil
Pluhurat e aluminit përdoren si katalizatorë alkilë në prodhimin e agjentëve shpërthyes, lëndë djegëse raketash dhe detergjentësh të biodegradueshëm si pararendës të hidroksidit të aluminit dhe glikatit të aluminit, përbërës të deodorantëve dhe antidjersës, si pigmente për mbushësit epoksid, bojërat dhe bojërat. Në vitin 2000, rreth 1,200 tonë u përdorën për aplikime metalurgjike, që përbënin 2-3% të dërgesave të pluhurit të aluminit në Shtetet e Bashkuara.
 • Veshje Mbrojtëse
Pluhuri i aluminit përdoret në veshje, pigmente, veshje mbrojtëse, bojëra printimi, fuqi raketash, eksplozivë, gërryes, qeramikë, në prodhimin e kimikateve të aluminit inorganik dhe organik, katalizatorë, etj. Pluhuri i trashë përdoret për aluminotermik (reaksion termit).  

Përfundim

Pluhur alumini përdoret për prodhimin e shumë llojeve të eksplozivëve dhe fishekzjarrëve. Përdoret gjithashtu në prodhimin e pajisjeve elektronike specifike. Alumini i pluhurosur gjendet në shumë bojëra dhe ngjitës. Përdoret në produkte që synojnë të mbajnë rrymë, si qelizat diellore. Lëndët djegëse të raketave shpesh bëhen nga alumini, dhe shumë lëndë djegëse të ngurta raketash bazohen në reaksionin kimik të këtij metali.