Pluhurat metalike të hekurit
Pluhur metalik i hekurit

Pluhur metalik hekuri klasifikohet sipas pastërtisë, dendësisë, madhësisë së kokrrizave, mënyrës së prodhimit etj., dhe ka nota të ndryshme. Pluhurat e hekurit përfshijnë pluhurat e hekurit të atomizuar me ujë të pastërtisë së lartë të klasifikuara sipas pastërtisë, densitetit, madhësisë së grimcave, metodës së prodhimit, etj. Hekuri është një element relativisht i thjeshtë në botë. Dielli dhe shumë yje përmbajnë një sasi të konsiderueshme. Bërthamat e hekurit janë shumë të qëndrueshme. Hekuri është një komponent i rëndësishëm i hemoglobinës dhe është një komponent thelbësor në mbështetjen e jetës së kafshëve dhe bimëve. Metalet e pastra janë më pak të zakonshme në biznes dhe zakonisht janë të lidhura me karbon dhe metale të tjera.

Aplikimet e pluhurit të metalit të hekurit

Prodhimi i pastruesit të ujit

Pluhur hekuri përdoret për të prodhuar kripëra hekuri dhe hekuri që përdoren për të pastruar ujin. Oksidet e hekurit si kloruri i hekurit, kloruri i hekurit dhe magnetiti bëhen nga pluhuri i hekurit.

Prerje pluhur çeliku

Kur pluhur hekuri përdoret në një pishtar oksigjen-acetileni, temperatura e flakës rritet dhe efikasiteti i prerjes së materialit të çelikut është përmirësuar. Skorja që rezulton gjithashtu mund të jetë e holluar dhe rezistente ndaj nxehtësisë në mungesë të pluhurit të hekurit.

Paketa ushqimore

Pluhur hekuri qeset përdoren në pako ushqimore, duke përfituar nga vetitë e metaleve për thithjen e oksigjenit. Pluhurat e hekurit jashtëzakonisht të imët dhe me pastërti të lartë të ofruara nga prodhuesit e pluhurave metalikë përdoren në industrinë e përpunimit të ushqimit. Pluhuri i hekurit përdoret gjithashtu për të përmirësuar ushqimin dhe për të prodhuar suplemente në farmaci.

Materialet dhe produktet e fërkimit

Disa produkte, si automobilat, trenat dhe avionët, përfitojnë nga fërkimi për të ngadalësuar. Të pluhur metalik hekuri përdoret në jastëkët e frenave dhe veshjet e frenave të daulleve për të krijuar forcë fërkimi. Duke përdorur pluhur hekuri si mbushës, nxehtësia e krijuar mund të lirohet dhe performanca dhe qëndrueshmëria e produktit mund të përmirësohet.

Pjesët e sinterizuara

Duke vendosur pluhur hekuri në materialin parësor mund të bëhen pjesë të sinteruara. Pjesët e sinteruara janë bërë prej metali pluhur, i cili mund t'i nënshtrohet presionit dhe nxehtësisë së madhe për të formuar një produkt të ngurtë, i cili më pas mund të bëhet me porosi. Pjesët e sinteruara shpesh gjenden në pajisje të mëdha elektrike, pjesë automobilash dhe vegla elektrike.

Kompozit magnetik i butë

Pluhur hekuri përdoret gjithashtu në kompozita të buta magnetike. Ky material i butë i përbërë magnetik është një përbërës anizotrop me një formë komplekse ndërsa ka veti magnetike tredimensionale përmes trajtimit të nxehtësisë dhe ngjeshjes.

Bluzim dhe saldim

Kur pjesët bashkohen me brumosje, përbërësit mund të sillen në kontakt të ngushtë duke përdorur pluhur hekuri. Për shkak të rezistencës së tij të lartë ndaj nxehtësisë, dhe është i mbushur midis dy pjesëve të lidhura. Pluhuri i hekurit përdoret si pjesë e materialit të veshjes që i shtohet telit me bërthamë dhe elektrodave të saldimit të veshura në aplikimet e saldimit.

Prodhimi i veshjes magnetike

Pluhuri i hekurit përdoret për të veshur sipërfaqen e bojrave dhe pllakave magnetike. Pluhuri ultra i imët i hekurit përdoret për prodhimin e bojës magnetike.

Pluhur hekuri super i imët

Ndër pluhurat e hekurit, ato me grimca më të vogla se 45 mikron quhen pluhura ultrafine. Ekzistojnë lloje të ndryshme të pluhurit të hekurit, të tilla si dendësia, forma e grimcave, rrjedhshmëria, pastërtia, aplikimi dhe çmimi.

Verdikti i pluhurit të metalit të hekurit

Krahasuar me pluhurat e tjerë të metaleve dhe aliazheve, pluhurat dhe thekonet e hekurit kanë përparësi në aplikimet industriale. Pluhurat e hekurit me pastërti të lartë, të tilla si veglat prerëse dhe veshjet e sipërfaqes, përdoren në një shumëllojshmëri të gjerë aplikimesh, duke i bërë ato një nga produktet metalurgjike më të njohura. Pluhurat e hekurit dhe para-aliazhit janë zhvilluar ekskluzivisht nga ekipi ynë i aftë për të përmirësuar cilësinë e veglave të diamantit si sharrat e bandës, rruazat e telit, sharrat rrethore dhe mjetet lustruese.