Pluhurat e metaleve të zinkut
Pluhur metalik ZINK

  Pluhuri metalik i zinkut është një pluhur me ngjyrë të kaltërosh-gri. Është shumë i dobishëm në prodhimin e bojrave, bronzit dhe gjithashtu mjekësisë. Ky material është i rrezikshëm dhe i ndezshëm. Duhet të jeni të kujdesshëm gjatë përdorimit ose ruajtjes së kësaj substance; përndryshe, mund të shkaktojë djegie. Zink pluhur nuk tretet në ujë. Duhet të mbahet larg bazave të forta, acideve të forta, squfurit dhe gjithashtu ujit. Ky material është i ndjeshëm ndaj nxehtësisë. Është i paqëndrueshëm në ajër të lagësht dhe të ngrohtë. Është i qëndrueshëm në zona të thata dhe të ftohta. Pluhur metalik i zinkut nuk ka erë. Avujt e zinkut pastrohen dhe kondensohen për prodhimin e pluhurit të zinkut. Zinku është një katalizator i dobishëm dhe një agjent reduktues për një sërë reaksionesh kimike.  

Si u zbulua pluhuri i zinkut?

  Shumë shekuj më parë kur zinku nuk u zbulua në formën e tij metalike. Njerëzit përdorën mineralet e saj për shërimin e syve dhe lëndimeve të trupit. Përdoret për prodhimin e komponimeve të ndryshme të zinkut. Xherorët e zinkut ishin një burim i madh për prodhimin e përbërjeve të tunxhit. Gjatë epokës së Augustit, romakët prodhonin bronz. Në 1374, indianët zbuluan zinkun si një metal unik në Zawar, një vend i vendosur në Indi. Në 17th shekulli, prodhuesit e zinkut udhëtuan nga India në Kinë. Në 1546, evropianët e njohën gjithashtu zinkun si një metal unik. Në 1743, evropianët krijuan shkritoren e tyre të parë të zinkut në Bristol, një vend i vendosur në Mbretërinë e Bashkuar.  

Aplikimet e Pluhurit Metal ZINC

 

Bateritë alkaline:

Metali i zinkut ka veti të mira elektrike dhe përdoret gjerësisht në Buton në bateritë alkaline. Ajo vepron si një anodë në këto bateri alkaline. Bateritë me pluhur zinku janë të rikarikueshme. Pluhur zinku metalik përdoret gjithashtu në bateri të tjera si qelizat e butonave të oksidit të argjendit, qelizat e rrumbullakëta alkaline, qelizat e butonave me ajër të zink, bateritë e printuara, etj. Një problem me bateritë me pluhur zinku është se ato shkaktojnë rrjedhje të baterisë. Gjatë ruajtjes, metali i zinkut shpërndahet dhe prodhon gaz hidrogjen. Ky gaz mund të shkaktojë rrjedhje të baterive. Më parë, prodhuesi aliazhoi zink me merkur për të ngadalësuar prodhimin e këtij gazi. Por, merkuri nuk është i mirë për mjedisin dhe shëndetin. Ata ndryshuan lidhjet zink-merkur me lidhje të tjera si lidhjet bismut-zink dhe indium-zink. Këto matje reduktuan rrjedhjen e baterisë, por problemi ende.  

Spërkatje termike:

  Spërkatja termike e pluhurit të zinkut është një proces në të cilin ato shkrijnë zink pluhur dhe më pas spërkateni mbi sipërfaqen e dëshiruar metalike. I bën produktet rezistente ndaj korrozionit. Zink pluhur rrit cilësinë e produkteve. Kjo i bën ata të aftë të mbajnë një mjedis të ashpër duke kursyer para dhe burime.  

Pluhur saldimi:

  Saldimi është një teknikë që përdoret për bashkimin e pjesëve metalike. Në këtë teknikë, fillimisht shkrihet një material i njohur si saldim. Ky saldim i shkrirë më pas ngurtësohet, duke rezultuar në një bashkim të fortë midis pjesëve metalike. Pluhuri i metalit të zinkut është një komponent kryesor i pluhurave të saldimit. Pluhurat e saldimit të zinkut nuk prodhojnë oksid sipërfaqësor, duke përforcuar kështu bashkimin.  

Pluhur zinku për bojëra:

  Pluhur zinku metalik përdoret në bojëra për të shmangur ndryshkjen dhe korrozionin e komponentëve. Bojërat e zinkut bllokojnë njollat, ulin korrozionin dhe gjithashtu ofrojnë rezistencë ndaj mykut.  

Pluhuri i metalit të zinkut Përfundim

Pluhuri i zinkut është një pluhur metalik me ngjyrë të kaltërosh-gri. Prodhohet nga kondensimi i tymrave të pastruar të metalit të zinkut. Pluhuri i zinkut ka shumë aplikime në shumë industri. Pluhuri i metalit të zinkut përdoret për të bërë bateri zinku alkaline të rikarikueshme. Spërkatjet termike të zinkut janë të qëndrueshme. Ato zgjasin jetën e produktit duke e shpëtuar atë nga korrozioni. Pluhuri i zinkut është gjithashtu një komponent kryesor i pluhurave të saldimit. Përdoret gjithashtu në lëndë ushqyese. Pluhur zinku metalik shtohet edhe në bojëra për të shmangur korrozionin.